Later edit: Dragilor, io când vă tot repet că am cititori mai deștepți decât mine… Văd acuma că sunt și mai umblați decât mine :)) Ceea ce mă încântă teribil :) Da, cei mai mulți dintre voi ați nimerit-o, este vorba despre Cetatea Câlnic de lângă Sebeș, care e superbă și care te îndeamnă la o foarte necesară (măcar din când în când întoarcere în trecut). Felicitări celor care au recunoscut-o, mulțumiri tuturor celorlalți care mi-ați făcut cinstea de a da un ochi la postare asta. Încă nu am desemnat câștigătorul celui mai mișto comentariu, așa că mai aveți vreme să ziceți cum vi s-a părut Calnicul :D O să anunț mâine, în postarea cu următoarea locație, cine a câștigat cartea :)
Dragilor, în primul rând vreau să vă mulțumesc că mă citiți și că îmi suportați toate toanele și inițiativele mele mai ciudate uneori :) Și vreau să vă mulțumesc aprioric și pentru răbdarea de care o să dați dovadă zilele astea când o să vedeți la ce campanie personală m-am mai gândit :))
Așadar, astăzi dau drumul la ”Ghici România mea”, un fel de mini-campanie aici pe chinezu, care va dura toată săptămâna. Cam pe vineri promit că o să vă explic de ce am decis să pornesc această ”călătorie” prin țară. Nu pot mai repede pentru că aș strica tot farmecul :))
Cum o să se desfășoare? În fiecare zi eu vă voi provoca să ghiciți locul despre care vă povestesc. Cam cum e în postarea de mai jos :) Iar voi să spuneți în comentarii despre ce loc este vorba. Și, ca să facem lucrurile și mai interesante, voi da câte un premiu (simbolic, dar din suflet, promit) celui care va comenta cel mai frumos. Și asta indiferent daca recunoaște locația sau nu :)) Căci mai mult decât a recunoaște locul, aș vrea să simt că înțelegeți de ce am vrut să fac această mini-campanie. Premiile vor fi niște cărți din biblioteca mea personală, de care îmi va fi greu să mă despart, recunosc, dar cred că merită, având în vedere scopul pe care mi l-am propus :)
Eu nu voi confirma, nici infirma dacă vreunul dintre voi a ghicit locația respectivă. Abia la sfârșitul zilei voi spune despre ce e vorba și voi da niște informații suplimentare :)
Hai să începem cu prima postare din ”Ghici România mea”. Premiul pe care îl ofer pentru cel mai frumos comentariu este cartea ”Martor”, de Nicholas Sarkozy, o autobiografie interesantă, care merită citită măcar de curiozitate :)
Este vorba de o cetate din centrul țării. Pe care am descoperit-o întâmplător, pornind de la un indicator mititel dintr-un drum european. E splendidă, a fost refăcută pe bani europeni, are și un mic muzeu și o pivniță cu niște butoaie de vin imense :) Se poate și dormi acolo în câteva cămăruțe, amenajate ca acum câteva sute de ani. De cetate are grijă un nene din zonă, care are casa chiar lângă cetate și la care trebuie să mergi să ceri cheia dacă vrei să vizitezi cetatea :)) Vă dau și niște poze, așa de ajutor :) Mai pe seară vă spun despre ce cetate e vorba…
45 thoughts on “Azi dau drumul la ”Ghici România mea”, ceva frumos, zic eu”
Sa fie Cetatea Aiudului?
seamna izbitor cu cisnadioara.
dragele mele, pana diseara nu scot nici un cuvant :D
am zis, am zis! :D
felicitari pentru pozitiva initiativa si sper sa ai parte de miliarde de comentarii:)
o fi cetatea bran, locul unde e un muzeu; si in muzeu se povesteste ca pe vremuri, cam prin evul mediu, asa, daca un sot si o sotie decideau sa se desparta/ divorteze erau inchisi timp de o saptamana intr-o camera. Si in camera aia erau: o singura lingura, o singura farfurie, un singur pat, o singura patura…si daca dupa o saptamana tot de desparteau, inseamna ca cetatea a pierdut…dar macar a incercat:))
deci…bran?
Hai noroc,
As baga mana in foc ca e cetatea de la Calnic din Alba, am vazut-o de curand, desi de multe ori ma batea gandul, de fiecare data cand treceam (cam in viteza) pe langa indicatorul cu pricina.. ;)
Au renovat foarte fain cei de acolo, nenea cu pricina e jos palaria.. Muzeu interesant, are exponate din toata tara, nu doar din Ardeal. De butoaie nu mai zic nimic, te lasa.. cu gura cascata.. :D
Daca ajungeti acolo, dupa ce vizitati cetatea va recomand sa urcati si pe dealul din spatele ei, o sa aveti o panorama superba a zonei, inclusiv a cetatii.
@Liga Optimistilor
nu comentez nimic pana diseara cand va dezvalui tot, tot :D
E Cetatea Calnic, din judetul Alba, cu siguranta. Am vizitat-o recent impreuna cu o famile de americani care au venit in vizita in Romania si… m-am gandit sa-i duc prin cateva locuri care sa le ramana in minte. Ca pe Valea Prahovei sau la Mamaia degeaba-i duceam, ramaneau cu amintiri nu tocmai placute… din pacate:)
Deci, fara dubii, Cetatea Calnic!
bai, nu va grabiti sa dati sentinte, caci, vorba unui prieten, astea toate seamana intre ele :)))))))))
io nu zic nimic pana diseara :D
Mergand cu trasura pe drumul rustic (E60) dintre Sibiu si Sebes ii cam tari greu sa ratezi Cetatea Calnic. De nu ma lasa memoria, acum, subit, in timp ce scriu comentariul aista, cetatea are un turn mai pratatos pe post di resedinta nobiliara si vreo doua turnuri mai di aparare, din care unu-i la poarta.
Fu construita parca pentru astia ca tini, mai nobili de fire, dar sasii de prin Transilvania si-au lasat amprenta – numa ei, da’ sigur numa ei puteau face camarutele alea in zidul interior.
Mno, ase ca nu gresesc? ‘Se ca e Cetatea Calnic?
o cetate care merita vizitata!
e trecuta pe agenda mea cand voi ajunge in zona… cand voi afla despre ce cetate este vorba :)
merg pe Calnic.
eu zic Cetatea Fagaras!
mmmm sau nu… abia acum am vazut ultima poza :)
Habar nu am (aveam) care e cetatea din poze,dar cum ante-tastatorii mei au ales Cetatea Calnic ,hop si io ! Si ca sa fiu 100% cinstita recunosc:m-am dus la nenea gugal, am cautat si am gasit o poza de la Cetatea Calnic aproape identica cu penultima postata de tine.Zic aproape pentru ca pozele au fost facute in anotimpuri diferite.:)
P.S.Super subiectul si modul in care l-ai abordat! Felicitari!
Calnic.
@Raluca Enache: Cetatea Fagaras? pai din primele poze se vede ca nu e niciun lac prin zona, apai un oras. Nu mai zic ca s-ar fi vazut si o catedrala prin zona.
Da, e Calnic. :D
@chinezu : Să vii pe la Oradea, să vezi cetate numai bună de fotografiat. :D
Este cetatea Calnic, la vro 40 de km de Sibiu in drumul spre Sebes.
Calnic, spun si eu
Eu cred ca e Cisnadioara.
Nu cred ca mai conteaza daca e cetatea Calnic, Fagaras sau alta cu nume la fel de incarcat de istorie. Cand vedem aceste poze, si mai ales cand ajungem in acele locuri, mai important este sa incercam sa privim dincolo de zidurile darapanate ce au ramas. Eu cand ajung la ruinele unei cetati din Romania incerc sa-mi imaginez zidurile intiale, unde au fost usile, ferestrele, ce domnite au trecut pe acolo, unde eral sala de bal plina de lume fericita. Sau incerc sa vad ostasii, arcasii, cei ce au luptat pentru tara asta.
Cetatile, in afara de manastiri si biserici, sunt locurile cele mai incarcate de istorie din tara noastra si ar trebui sa le privim cu respect. Ca si cum sunt in viata, si poate sa ne plecam in fata lor.
Superbe pozele, din pacate nu am ajuns inca prin zona dar sper sa reusesc cat mai curand.
offf…la ce ora dezvalui? sa fim pe receptie:)
@Liana Mitroi
excelent spus :) aia vreau si eu cu campania asta mai ciudata, sa incerc sa ii determin pe oameni sa isi mai puna niste intrebari legate de locurile faine care sunt in tara asta :)
@Liga Optimistilor
mai pe seara, asa, pana atunci nu zic nimic :D
Cand am fost prima oara la Calnic, am avut sansa (norocul) sa-i intalnesc in curtea interioara exact pe nenea care avea grija de cetate. Mi-a povestit, in timp ce stateam pe iarba la o apa rece din fantana, cum cetatea a fost cumparata de un italian, pare-mi-se, care a reconditionat-o si a bagat-o in patrimoniu. Si imi mai spunea ce fericit e el ca are cheia de la cetate si ca viata lui e frumoasa acolo, ca parca nu e Romania. Cumparaturile le facea din Ungaria, pana unde se ducea cu Matizul lui drag, il umplea si apoi 2 saptamani nu mai avea nevoie de nimic.. :)
Pare Calnic, dupa ziduri.. (comparatie cu http://rasinari2008.blogspot.com/2008/08/calnic-it-is.html)
Calnic,100%.
Calnic
Este cu siguranta Calnic. O prietena foarte buna a fost acolo si i-am vazut pozele :) Asa ca nu ai cum sa ne pacalesti!
Ultima data cand am vazut asemenea minunatii la noi in tara a fost la 10 ani. Eram cu nasii mei pe la manastirile din Nord. A fost o experienta pe care nu o sa o uit. Apoi acum 2 ani cred am fost la Sarmisegetuza. M-am simtit acolo … acasa :) Locul ala, ca toate de acest gen, fac parte din noi, din istoria noastra, din poporul nostr. Nu avem voie sa trecem pe langa ele fara sa ne oprim o secunda si sa multumim ca exista si ca sunt in tara noastra.
Apreciez cetatile unde sunt poze langa cu starea initiala a lor. Te asezi in mijloc pe niste pietre si stii ca acolo au luat masa niste oameni acum cateva sute de ani. Ce sentiment …
E superba ideea ta. Si daca nu o faci deja, te sfatuiesc sa incerci prin aceasta mini-campanie sa ii indemni, sa ii determini, sa ii convingi pe oameni sa mearga acolo. Un fel de „prin romania” dar facut de tine pe la locurile pe care le ghicim noi. Poate gasesti un sponsor si poate iesi ceva super mare si tare :) „Cu Chinezu prin Romania” :)))
Intradevar despre Calnic pare a fi vorba.
Cetatea Calnic! Am fost si eu acolo!
E Câlnic, măria ta!
Ma bucur ca avem asemenea locuri in Romania. Imi pare nespus de rau ca nu ajung niciodata sa vizitez Romania, cu cetatile ei, cu biserici si situri, cu traditiile de alta data. Ar trebui sa-mi fac mai mult timp sa descopar locurile frumoase ale Romaniei.
Intr-o zona din fostul scaun al Sebesului in care abunda micile cetati medievale ridicate de greavii locali, este amplasata si cetatea despre care vorbesti astazi. Calnic. Am vizitat-o acum cativa ani la Zilele orasului Alba. Ulterior am aflat ca este cea mai reprezentativa constuctie de acest gen din Alba.
Daca ajungeti in zona puteti admira un superb muzeu etnografic local, Biserica evanghelica si crama cetatii. Muzeul pastreaza, si acum, obiectele ce au apartinut domnitelor si cavalerilor. Personal, am pasit atunci intr-o lume de basm incecand sa-mi imaginez activitatile lor, muzica si obiceiurile. Biserica miroase…a fan proaspat. Iar crama, ce sa va mai spun. O minunatie. Totul asezat “la linie”, curat, iz de proaspat cu parfumului timpului.
Foarte frumoasă idee! Nu ştiu răspunsul, dar mă bucur că se restaurează vechile cetăţi.
Heee, da. Calnicu’ . In comuna asta aveam bunici eu…mi-a mai ramas mosu’ . In Deal, la 2 km de Calnic. Mi-s drage locurile astea de Doamne feri. Mosu’ imi povestea ca satu’ , pe vremuri era chiar pe drumu’ tarii, acum soseaua ce leaga Sebesul si Sibiul, pe langa Secas. Acum, acolo sunt ogoarele celor din Calnic si Deal.
Ar fi fain sa ajungi si in Capalna, sa vezi acolo cetatea si satul.
viscri
viscri – Turnul unde tot satul isi tine slanina – judetul Sibiu
@chinezu: Dupa ceasul meu… mai sunt cam 17 minute pana „mai spre seara” … ca dup-aia deja e maine :)
@Scriu pareri
am facut later editul (ala de sus, chiar de la inceputul materialului) la ora 19.00 fix aseara
sau nu despre asta vorbim?
right…
Pingback: Ghici România mea, episodul 2. Mănăstiresc… » Chinezu - Un chinez ca tot romanu'
asadar, castigatoarea cartii este tovarasa Adela pentru comentariul ei cu Matizul :))
felicitari :D
Multumesc, multumesc!! Dupa ce am sa citesc cartea, am sa o duc „stapanului” cetatii de la Calnic, la urmatoarea mea vizita acolo. Sa se delecteze cu ea cand sta sub copacul superb din mijlocul curtii. O merita in egala masura, ca el a fost mult mai simpatic atunci cand imi povestea asta! :)
Zi buna tuturor!
Felicitari Adela! Manastirea Calnic este unul din locurile care imi plac mult. Pacat ca in Romania exista atat de multe locuri frumoase care sunt lasate in paragina. Daca obiectivul este mai putin accesibil pentru turisti atunci ramane in uitare. Sunt multe bisericile de lemn din Maramures lasate in paragina. Fara investitii in patrimoniul national vom pierde o parte din valoarea noastra culturala.
Pingback: Concurs: Ghici Romania mea | Marius Sigheti
Pingback: Hai să vă spun ce e cu “Ghici România mea” » Chinezu - Un chinez ca tot romanu'