Liviu Marian Pop: „Oferte am primit de la toate partidele”

Liviu Marian Pop este secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. Si maramuresean :). Si blogger. L-am tras de maneca pe messenger sa facem interviul asta si, desi (cum sta bine unui lider sindical) s-a dat foarte ocupat :) nu a putut refuza solicitarea facuta in termeni irefuzabili de catre subsemnatul :) Asa ca, voaila mai jos chinezarview cu Liviu Marian Pop.

liviu marian pop 1

chinezu: Zau daca am intentionat ca, acum cand facem interviul asta, sa vedem la televizor circusul cu investirea guvernului Croitoru. Dar daca tot s-a nimerit, hai prima intrebare sa fie ce parere ai despre haosul politic de zilele astea?
Liviu Marian Pop: Cine seamana vant aduna furtuna. In aceste conditii nu ne mai mira nimic in acest moment. Este un haos de 20 de ani si sper sa nu continue si dupa 6 decembrie.

Cum v-a afectat, ca sindicat, criza asta politica? Mai aveti cu cine discuta sau mergeti degeaba pe la institutii?
Avem o dubla abordare a acestei crize. Pe de o parte este o problema cu acele persoane si/sau organizatii care sustin partidele politice. Si nu cred ca pentru membru de sindicat este in regula asemenea conduita. Iar pe de alta parte in ceea ce priveste ministerrul educatiei cu care suntem in dialog permanent, indiferent de criza sau nu trebuie sa continuam discutiile pe acele metodologii care au termen stabilit de lege.
Chiar ieri am avut o comisie tehnica pentru Metodologia de miscare de personal si Metodologia de acordare a gradatiilor de merit. Urmand ca maine sa aiba loc comisia de dialog social pe cele doua metodologii. Intodeauna FSLI a participat la comisii de lucru indiferent de culoare politica a celor care se afla vremelnic la guvernare.

liviu marian pop 2

Apropo de asta… Vineri am avut dezagreabila experienta de a fi in emisiune la Antena 3 cu sindicalistul-politician Catalin Croitoru. Cum caracterizezi sindicalistii care devin brusc politicieni?
Atata timp cat odata ajunsi acolo renunta la calitatea de lider (in cazul persoanei numita de dvs. nu este cazul, avand si functia de presedinte fondator a unei federatii din invatamant, daca cititi statutul o sa vedeti ca nu seamana a statut democrat. Dar asta e fix problema celor care sunt membri ai acestei federatii sau asociatii familiare) nu vad nicio problema grava.
Pe fond nu este normal o trecere in barca politicului pe umerii celor necajiti si plini de speranta, adica membrii de sindicat. Si este grav ca o mare parte dintre cei ajunsi acolo uita definitiv de unde au plecat.

Auzisem la un moment dat ca si tu ai primit niste oferte pentru Parlament. E adevarat sau numai zvonistica? Pentru ca, orice zici, esti un premiu bun pentru partide :)
Din pacate la nivelul judetului Maramures si vad ca in ultimul timp se creeaza o confuzie intre Liviu Pop liderul de la administratie publica MM si subsemnatul Liviu Marian Pop lider la invatamantul din MM. Se pare ca omologul meu a dorit sa candideze din partea PSD la functia de senator in 2008. Iar de 1 aprilie (ziua pacalelii) unii colegi din mass-media au facut o gluma ca as dori sa candidez la Parlamentul European.
Sa fiu cinstit oferte am primit de la toate partidele parlamentare si cateva neparlamentare. Raspunsul meu este si va fi acela pe care l-am spus in 2004 cand am fost ales presedinte SLIMM, ma gandesc sa ma apuc de polictica dupa 20 de ani (au mai ramas 15 de atunci). Insa si azi spun la fel ca atunci. Peste 20 de ani poate o sa ma intereseze politica. Deocamdata statutul SLIMM si cel a FSLI interzice sa fim membri de partid in functii de conducere.

liviu marian pop 3

Cat de greu este sa fii lider de sindicat in zilele noastre? Ma gandesc la faptul ca probabil voua, ca lideri, vi se sparg in cap multe. Adica voi mergeti pe la institutiile statului roman, discutati discutii si nu se intampla nimic. Eu ca membru de sindicat m-as enerva foarte tare…
In primul rand trebuie sa iti placa ceea ce faci, sa o faci onest si cinstit. Cel mai trist e atunci cand pleci cu un mandat din judet si se voteaza altceva la nivelul superior. Atunci unii inteleg greu principiul democratiei, ca majoritatea decide. In al doilea rand sunt foarte multe nemultumiri ale membrilor de sindicat iar acestea trebuie rezolvate in timp record. Ma gandesc la sutele de procese pe drepturi salariale care le avem la nivel de judet si miile la nivel national.
Fiind o federatie cu aproape 200000 de membri (cea mai mare pe ramura din UE) cu siguranta se sparg multe in cap. Ca deontologie profesionala FSLI participa in toate comisiile incearca sa isi argumenteze propunerile membrilor de sindicat iar daca nu reuseste apeleaza la formele de protest specifice evident dupa consultarea membrilor de sindicat si cu majoritatea acestora. Insa realist sunt foarte multe realizari ale sindicatului pe care unii le uita foarte repede.

Pe mine faza cu majorarea salariilor profesorilor cu 50% m-a inspaimantat teribil in ceea ce ma priveste clasa politica. Adica aia care au propus asa ceva stiau ca nu are cum sa se intampla, dar tot au propus-o. Parlamentul stia ca nu are cum sa se intample, dar au votat-o. Iar Guvernul nu a aplicat o lege adoptata in Parlament. Pentru mine o asemenea disfuntionalitate teribila a democratiei noatre e inspaimantatoare. Voi cum ati vazut episodul?
Nu este vb de 50% este vb de 33.37% si nu avea de ce sa ne sperie daca se aloca un procent de 6% din PIB. Insa in ultimii 20 de ani invatamantul nu a primit niciodata bugetul prevazut de lege. Din pacate clasa politica este interesata de imaginea ei nu de ceea ce poate face util pentru cetateni. Legile ar trebui respectate iar cei care le voteaza sa le voteze in cunostinta de cauza.

liviu marian pop 4

Hai sa trecem la alt subiect. Ca simt ca ne intristam amandoi… Hai sa vorbim despre Liviu bloggerul :) De cata vreme ai blog si cu ce te-a ajutat (daca te-a ajutat) in activitatea ta pe linie de sindicat?
In iulie 2007 am creat blogul www.liviumarianpop.blogspot.com si pot spune ca de atunci am mai creat 6 bloguri necesare precum si forumul personal. Este un instrument cat se poate de util si imi permite o sintetizare a materialelor si un mijloc de comunicare cu toti cei interesati. Acuma lucrez si la pagina personala www.liviumarianpop.info.

Mai sunt colegi de-ai tai care au bloguri? Sau esti un fel de pionier in domeniu?
Am dat startul si pot spune ca am reusit sa ii fac si pe alti colegi de-ai mei de breasla. Seja sunt si sindicate judetene care au blog, asta si in urma unui seminar de anul trecut. De altfel, pe blogul meu, incerc sa ii si promovez, insa mai este mult pana la ceea ce ar trebui sa insemne lumea blogului. Fiind dascal la baza sunt convins ca orice profesor poate fi depasit de catre elevi. Chiar acuma am mai promovat un blog, a colegului meu, vicepresedintele FSLI, Simion Hancescu.

Ultima intrebare si ai scapat de mine de data asta :)  Care e scriitorul tau preferat si ce muzica asculti de obicei? Fortez un pic, stiu, dar dupa tristeturile alea politice de la inceput incerc sa recuperez teren :)
Scriitor preferat este Pavel Corut si imi place orice fel de muzica, in special muzca romaneasca. In general sunt optimist incurabil.

liviu marian pop 5

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “Liviu Marian Pop: „Oferte am primit de la toate partidele””

  1. Pingback: Tweets that mention Liviu Marian Pop: “Oferte am primit de la toate partidele” « Chinezu -- Topsy.com

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.