Anti-discriminare greşită gramatical?

Later edit: Uite că şi faza asta cu „rom” sau „rrom” este impecabil ilustrativă pentru cum se întâmplă multe lucruri pe la noi. Adică o nouă aplicare a principiului se scrie într-un fel, citim în altfel. Am întrebat lumea pe twitter care din cele două variante de mai sus este corectă. Şi a ieşit că cea de DEX este „rom”, numai că toată lumea zice, evident, „rrom”. Eu unul zic „ţigan”. Şi aşa o să zic mereu. Care vreţi să mă acuzaţi de discriminare, feel free să o faceţi. Numai că greşiţi adânc…

rom gresit

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

12 thoughts on “Anti-discriminare greşită gramatical?”

 1. „Rrom” este un cuvant vechi al limbii rromani, folosit dintotdeauna pentru desemnarea apartenentei etnice a rromilor, asadar acesta este termenul corect stiintific. Dupa cea mai bine documentata ipoteza, termenul provine din cuvantul prakrit „dom” (cu d celebralizat), care insemna „om” si se referea, pe de-o parte, la imigrantii indieni provenind din diverse grupuri etnice, care s-au amestecat si au realizat casatorii mixte in Persia, formandu-se ca popor acolo si pornind apoi spre Europa, iar, pe de alta parte, la un subgrup etnic din India, care exista si astazi. Evolutia fonetica fireasca a condus la transformarea cuvantului „dom”, cu „d” celebralizat, in cuvantul „rrom”, cu „r” nazalizat, motiv pentru care, in limba rromani, scrierea corecta a cuvantului „rrom” este cu dublu „r”, pentru a sublinia pronuntia nazalizata a termenului. In limba romana insa, cuvantul „rom” se scrie cu un singur „r”, avand in vedere ca nu este pronuntat nazalizat, ci ca oricare alt „r”.

  Asa zice Delia Grigore (http://www.romanothan.ro/Rrom-sau-tigan/De-ce-rrom-si-nu-tigan.html)

 2. Si eu tot tigan zic, si sincer, as prefera sa ramana asa din mai multe motive:

  1 Sa nu se confunde cu români, romani sau cu bautura :)
  2 Si ei intre ei tot tigani se auto-denumesc
  3 Sunt tigani si in alte tari, dar numele de rrom ii trimite pe toti la gandul ca tiganii sunt romani, si ca toti romanii sunt tigani. si cum cam toti tiganii prin afara cam fura, se poate interpreta ca si romanii fura (e drept, unii chiar fac asta)
  4 Traducerea din engleza a gipsy e tigan (si cum engleza e cam limba universala, eu zic sa-i ascultam)
  5 Daca intrebi pe strada cine ti-a furat ultima data portofelul sau telefonul, pun pariu pe o bere ca raspunsul o sa fie mai degraba „tigan” decat rrom sau rom

  IMHO,
  Auras

 3. prin urmare, dreptul la autodeterminare al acestor oameni este irelevant pentru tine. nu ei isi stabilesc identitatea, tu o faci. tu poti la o adica sa le zici cum vrei. poti sa schimbi si termenul de secui, daca doresti. poti sa faci ce vrei. esti majoritar si doar asta conteaza.

 4. E simplu. Asa se spune in romana: tigan. Si pe mine ma deranjeaza confuzia (unii adepti ai teoriei conspiratiei spun ca voit facuta) intre termenul care desemneaza grupul etnic din care provin „roman” si grupul etnic al tiganilor.

  E simplu. In limba engleza se zice „Welsh”. In limba proprie, a galezilor, se zice „Cymru”. Nimanui nu-i pasa. Englezii zic cum zic ei in limba lor: welsh.

  E simplu. In limba germana ei isi spun lor siesi „Deutch”. Asta nu inseamna ca francezii zic „Deutch”, ci „allemans”, rusii „nemtz”, romanii „neamtz” sau „german”. Deci va rog: nu ne mai frecatzi la melodia corect politica ca trebuie sa le zicem cum isi zic ei. Nu, le zicem cum le zicem noi, asha cum si romanilor ungurii le zic „olah” iar englezii „Rumanians”. Cu u, ceea ce e alta discutie de zaticnire.

  Deci e simplu. Keep your political correctness elswewhere.

  :/

 5. Ăstora cu descriminarea: mai puneţi mâna şi citiţi DEX-ul. Sau citiţi în general…

  ROM1, (2) romuri, s.n. 1. Băutură alcoolică tare obținută prin fermentarea (naturală sau artificială) și distilarea sucului sau melasei din trestie de zahăr ori din alcool rafinat cu adaos de esențe sintetice și colorat cu caramel.

  ȚIGÁN, -Ă, țigani, -e, s.m., adj. I. S.m. 1. Persoană ce face parte dintr-o populație originară din India și răspândită în mai toate țările Europei, trăind în unele părți încă în stare seminomadă.

  Deci, „ţigani”, da?

 6. Romi, rromi, tigani….tot draq ala e…….eu sincer le zic indieni(pt ca asta sunt)…oricum recunosc: sunt putin rasist pt ca mam saturat sa tragem noi pt ce fac altii(indienii). Poti sa mergi seara linistit pe strada? Poti sa treci seara linistit pe langa un grup de tigani? Nu cred……..eu unu sincer la cel mai mic gest (injurii sau vilolenta)din partea lor reactionez cam urat. Nu concep ca un tigan sa ma controleze pe teritoriul tarii mele. Am deviat de la subiect dar ma mai descarc si eu (imi cer scuze daca am deranjat pe cineva)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.