Relațiile împlinite acasă și la birou pot părea niște utopii. Dar să știți că există această soluție. Unora o să vi se potrivească. Altora nu. Dar merită încercat.

PSD are nevoie de Oprescu mai mult decât vrea sau poate să recunoască…

Dacă Oprescu ajunge primarul Capitalei, PSD va avea doar de câştigat. Cu condiţia ca il dottore să se ţină de cuvânt şi să îşi facă partid. Pe care să îl intituleze, majestic şi necesar, Partidul Socialist.

PSD are o mare problemă de poziţionare în momentul în care eu scriu aberaţiile pe care unii dinte voi le citesc. PSD e doar PSD şi atât. Nu are la cine să se raporteze ca să fie mai mult de atât. Adică puţin. Singurul termen de comparaţie, din punct de vedere doctrinar, este PNL. Adică noi, PSD de stânga, ei PNL de dreapta. Raportarea la PD-L se face doar în termeni de duşmani politici, dar nu ideologici. Pentru că PD-L nu are nici o picătură de ideologie. PD-L este doar partidul prezidenţial, pe val, fără doctrină, fără ideologie, fără sertarul său firesc în politica românească. Faptul că stolobocii stau aşa de bine în sondaje se datorează prezindenţialismului cu care sunt ştampilaţi şi, subtil şi şmecheresc, faptului că şi-au asumat struţo-cămila de „nici ideologie nu am mâncat, nici gura doctrinară nu ne pute”.

Hai să zicem că, raportat la dreapta politică românească, PSD are cât de cât în raport de cine să se poziţioneze. Dar pe partea stângă e jale. Pentru că PSD nu e stânga românească. E doar o parte din ea. O parte importantă, e drept, dat cam atât. Restul votanţilor de stânga stă în adormire sau îşi dă votul, care îl dă, în funcţie de simpatii personale sau pe principiul „ăsta nu e chiar atât de papagal, deşi nu e de stânga”. Apariţia unui partid la stânga de PSD ar fi un ajutor mirific pentru furnicile lui Geoană.

PSD nu poate mai mult de 20-25%. Atâta e tot ce poate. Ar trebui să se obişnuiască cu ideea asta. Şi să construiască pe viitor în funcţie de ea. Unii mai atenţi dintre voi vor spune că apariţia unui, să-i zicem, Partid Socialist ar mânca din cota electorală a PSD. Perfect de acord. Dar cu menţiunea că ar mânca mult mai puţin decât se crede şi că, pe termen mediu şi lung, într-o variantă de pol de stânga, bazinul electoral roşu se va lărgi considerabil. Adică, hai să facem un scenariu de care ar râde cu lacrimi Sergiu Nicolaescu, PSD ia la viitoarele alegeri 22%, iar Partidul Socialist 7%. Get the picture? Ca să nu mai vorbim că o construcţie socialistă va permite PSD să se poziţioneze mai clar pe zona de stângă modernă, laburistă, fără să mai bâjbâie între mesaje comuniste şi bombiţe liberale.

Oprescu este, oricum am lua-o, tipul socialistului modern. Carismă, deştept, experienţă, pe placul celor mulţi. Este liderul teoretic potrivit pentru un Partid Socialist. Atâta doar că fără o structură pe care să se sprijine, cu oameni care se ştiu cu butoanele politce, va fi un foarte suav fâs. Dacă doctorul ia Primăria Capitalei şi se mişcă cu talent în perioada următoare şi îşi face partidul, valul de simpatie îl va purta spre un oarecare succes la parlamentare. Iar de aici încolo zona de stânga românească va da mult de mâncare strategilor, analiştilor şi nouă, celor care chiţibuşăm de pe margine.

Vaaaaaaaaaai ce mult am scris. Mă scuzaţi. Se mai întâmplă…

Distribuie pe:

0 comentarii la “PSD are nevoie de Oprescu mai mult decât vrea sau poate să recunoască…

 1. mihnea Răspunde

  foarte misto scris si de acord, in unele privinte. ce vroiam sa carcotesc este ca -cica- termenul de struto-camila este folosit incorect in ultimii ani. cica primul roman care a vazut strutul l-a denumit struto-camila. dar saracul era strut care parca avea o cocoasa -de unde si partea de camila. si cica nu e vreun termen care sa defineasca o alaturare nenaturala de lucruri. ci doar strutz.

  nu corectam, doar stateam la cafea si carcoteam. :))

 2. Adrian Răspunde

  Nu s-ar aplica asta la toata scena politica? Ma uit la prezenta la vot si spun „nu bine”. Indiferenta este, cel putin pentru mine, un semn ca partidele din romania au nevoie de cativa ani pe bara ca sa isi revina putin. Romanii, oricum buni la politica prin nastere doar in poiana, s-au cam plictisit de aceleasi fete obosite. Nu va revigora Oprescu stanga politica cum nu ar revigora nimeni nici un partid. Au venit cu regele, a fost un mare fas, au venit cu ratiu, au facut poc mai ceva ca un balon.

  Daca dupa 50 de ani de comunism, romanii au votat cu Iliescu… ce altceva mai este de spus despre politica, politicieni etc… Este doar un show, un mod de a ne enerva, rade, bea, manca, arunca televizorul pe geam, primi suplimentari de pensie, cresterei de salarii, este o ocazie buna sa protestam, sa facem… cam tot ce ne trece prin cap pentru ca e campanie electorala si sigur ne baga si pe noi cineva in seama.

  Hmm… si eu am scris cam mult. Scuze…

 3. semanticu Răspunde

  Prea tarziu, deja multe din voturile PSD au migrat sau migreaza spre PDL si PNL, cam asta se intampla, PSD va mai scade in urmatoarele luni, nu mai tine ritmul politic impus de toata seria de alegeri si Base stie ce sa faca.

 4. Klaus Steinberg Răspunde

  Vreau insa sa fac cateva observatii:
  -atunci cand Basescu ( nu-i zic presedinte caci nu merita demnitatea asta ) a spus ca a fost vizitat acasa de anumiti politicieni ce l-au rugat sa intervina la ” organe ” pentru ei, el a sugerat ca printre ei se afla si membrii marcanti ai PSD ;
  -tradus asta inseamna ca unii din conducerea PSD au unul sau mai multi scheletzi in dulap;
  -tot tradus, mai inseamna ca ” organilii ” se afla la cheremul lui, caci altfel nu veneau la el, nu mergi la cineva cand sti ca nu are nici o putere;
  -Basescu , prin asanumitul interviu , nu a facut decat sa le reaminteasca stimabililor ca ori platesc ” pretul corect ” ori ” pac la Rasboiul „, pretul corect insemnand alegerea lui Blaga;
  reactia PSD a venit imediat prin gurita aurita a lui Miron Mitrea, care a tinut sa sublinieze ca Oprescu nu va mai fi primit in partid chiar daca -prin absurd- ar vrea sa revina. Tradusa, aceasta afirmatie inseamna; daca Oprescu si Blaga intra in turul doi, noi ,PSD-ul , il vom sustine pe Blaga. Noi nu vrem ca Diaconescu sa intre in turul doi.
  Asa ca furtul voturilor lui Oprescu se va realiza de tandemul PSD + PD-L iar scheletzii vor ramane in continuare ascunsi.O mana spala pe alta si ambele PSD si PD-L.
  http://klauss.weblog.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.