Citește acest decalog al campaniilor cu bloggeri. O resursă de aur despre influencer marketing!

Un exemplu exemplar de dialog între organ şi conducătorul auto

Aveam cam 110 km/h. Mă angajez dezinvolt într-o depăşire. Îmi sună telefonul. Era un client. Deci răspund. Între timp imberbul pe care vroiam să îl depăşesc accelerează şi el. Eu, cu ambiţul sculat mai ceva ca turnul combinatului din Baia Mare, apăs şi mai tare. Detectorul de radar începe să bipăie. Cu un ochi de expert hakinenink văd curba, văd dealul după care dispare curba, înţeleg că radarul e după curbă, calculez că reuşesc depăşirea şi frânarea corespunzătoare în timp util, depăşesc şi vorbesc la telefon. Reţineţi, ca un mic Napoleon asiatic, făceam toate aceste lucruri în fracţiunile de secundă dinaintea gestului oarganului, cu acel minunat bastonaş reflectorizant, care îmi cerea să trag un pic pe dreapta…

Pentru că da, stimaţi cititori ai acestui blog, calculele mele au fost parţial greşite. Pentru că le-am calculat pe toate impecabil. Cu excepţia deosebit de notabilă a distanţei de frânare. Adevărul că variabila care m-a încurcat a fost zevzecismul celui pe care l-am depăşit şi care a accelerat în timp ce efectuam io manevra. Aşa că, într-un final, nu avem cum să frânez de la 130 la 50 în 50 metri pentru a nu fi văzut de radar. Am reuşit numai până la 76 km/h.

Până aici v-am introdus în context. De-abia de aici începe ce vreau să vă spun…

Trag pe dreapta, conştiincios şi regulamentar. Dau geamul jos. Organul, tânăr şi frumuşel, vine către maşina mea. „Bună ziua, mă numesc…” şi se prezintă. „Bună ziua”, zic, dovedind că nu e vorbă în vânt la mine faza cu cei 7 ani de acasă. „Vă rog să prezentanţi actele maşinii şi actul de identitate”, continuă imperturbabil organul. „Imediat”, replic imediat, pe un ton mai neutru decât Elveţia în război (unul dintre ele, la alegere). După 8,56 de secunde îi întind documentele solicitate, conform prevederilor legi. „Aţi fost depistat de către radar cu 76 km/h în localitate”, zice organul, cam pe acelaşi ton cu care ar fi putut spune „2 plus 2 e egal 4”.  „Se poate”, persist eu în neutralitate-mi asumată. „Doriţi să vedeţi proba radar?”, aruncă organul un fel de întrebare (în scris se vede semnul exclamării, dar la vorbit zău dacă am văzut ceva…). „Nu e cazul, vă cred”, merg eu pe aceeaşi linie a Alpilor. „3 puncte penalitate şi 100 de lei amendă”, mă informează organul fără ca vreo inflexiune a vocii să îi trădeze mândria că aduce bani la bugetul de stat. „Puteţi să îi plătiţi aici, la mine, sau la orice agenţie bla bla bla…”, adaugă tern organul. „Aş prefera, dacă se poate, să plătesc la dumnevoastră aici”, pun eu lucrurile la punct. „Sigur că da, vă aduc imediat amenda şi chitanţa”, conchide organul conchizând şi discuţie. După circa 3 minute îmi aduce respectivele documente. „O zi bună vă doresc”, se exprimă organul. „La fel şi spor la lucru”, retortez împrumutându-i tonul. Semnalizare stânga, viteza I, acceleraţie şi go…

Ei? Nu-i aşa că acesta este cel mai exemplar exemplu de dialog între organ şi conducătorul auto? Pe mine m-a uns la suflet. Nu tu gherţoism de posesor de pulan la poliţistul respectiv, nu tu încercare jenibilă de negociere a unei mai mici decât amenda mită din partea mea. Totul a decurs exact aşa cum trebuie: civilizat şi pe lege. Mi-a plăcut…

PS. Locaţie: undeva prin Sălaj. De ce: chinezu e în vizită de lucru în Maramureş.

Distribuie pe:

0 comentarii la “Un exemplu exemplar de dialog între organ şi conducătorul auto

 1. hadean Răspunde

  apoi a le porti sanatos fiule al poporului chinez care eşti.la puncte ma refer.eventual, incearcă sa nu mai aduni şi altele.

 2. Cetin Răspunde

  sa le chinezaresti sanatos…

 3. papuravoda Răspunde

  Chinezule, foarte civilizat pare ca a decurs totul, numai ca eu nu inteleg o chestie, intotdeauna sunt oamenii ca si mine, care nu inteleg, in fine, dar pentru ca te stiu bun si rabdator am sa te intreb. Politistii astea, de care vorbesti tu, sunt fictivi? in ce tara traiesc, de pe campii manoase isi manca painea?

 4. kmi Răspunde

  Eu numai astfel de dialoguri am avut, in anii de cand conduc…Asta toamna, prin septembrie, „m-a prins” radarul cu 87 km/h pe Bd. Aviatorilor…4 puncte :D
  Cand m-am tamponat acu’ vreo 3 saptamani si politistul i-a comunicat „colegului de accident” ca trebuie sa mai dea o data examenul, acesta s-a ridicat nervos si a amenintat cu „ziarele, televiziunea si cu nu stiu ce unchi de la brigada a 480…” si a iesit „sa dea niste telefoane” sa rezolve situatia…A! a zis-o si p’aia ca „ma lasati fara paine, daca-mi luati permisul”…Iesind personajul „sa dea telefoane”, i-am explicat politistului ca nu ma incalzeste cu absolut nimic ridicarea permisului. I l-a lasat, dar individul a fost mai mult decat penibil!

 5. candid Răspunde

  Si eu am episoade minunate traite pe stralucitoarele sosele ale Romaniei.
  Stii ce am observat, in general vorbind? Ca, daca adopti un ton civilizat de cele mai multe ori ti se v-a raspunde pe aceasi frecventa, ca si in cazul tau! sau sa fiu eu prea candid?

 6. mihnea Răspunde

  eu nu te cred :P

 7. tiribonflax Răspunde

  io cred că ai visat. nu se poate ca tocma în sălaj să ai o discuţie de-asta civilizată cu un poliţist. mai ales dacă stătea cu radaru între gâlgău şi ileanda.

 8. nenealars Răspunde

  Si eu la ultimul radar am avut parte de acelasi tratament, oferind si eu la randu-mi un tratament respectuos organului care era postat in dreptul semnului de intrare in localitate, unde m-a prins in franare cu 67km/h. Numai ca la ala nu am putut plati pe loc, si a fost acum vreo 2-3 saptamani. S-a schimbat legea intre timp?

 9. kmi Răspunde

  @nenealars – Acum 2-3 saptamani se putea plati pe loc, dar cred ca nu-i de mult timp treaba…Stiu ca se putea pentru ca am stat vreo 4 ore pe la Politie, acum 3 saptamani, si m-am mai pus la curent cu ce e nou in circulatie :)

 10. teo.georgescu Răspunde

  Esti savuros de politicos, Chinezule :)))
  vezi ce faci cu punctele alea…

 11. anca Răspunde

  apoi tu ne povestesti vreun film? ca ase ceva nu se exista:)) ai grija cu punctele aste!

 12. Andrei Monciu Răspunde

  Sincer si eu pana acuma despre dinastia de treaba am dat. Cand m-a oprit o data ca am oprit neregulamentar cika nu aveam nici centura si a zis ca hai nah ca pt centura te iertam dar ai grija cu opritul :), au fost ft k baietii :) deci eu cred ca sunt si oameni k in politie si nu doar tarani

 13. Vania Răspunde

  Eu ţin cu Organu’!

 14. kmi Răspunde

  @Vania 13+1, pentru ca era periculos de aproape de dvs. Alfel, chinezu nu da importanta

 15. Vania Răspunde

  Kmi, chiar mă întrebam: se va simţi careva, sau rămân fraier?

 16. roxana toma Răspunde

  cred ca …locatia spune multe. daca era bucuresti, daca era oltenita sau calarasi…dialogul era demn de un cocalar!

 17. mesterulmanole Răspunde

  sigur era in salaj??? in tarisoara noastra? :D

 18. chinezu Răspunde

  am spus adevarul, adevarul si numai adevarul despre ce s-a intamplat in SALAJ, la iesirea din ocalitatea Barsa Mare
  daca nu ma credeti intrebati organu

 19. mihnea Răspunde

  ia sa-mi activez eu pilele… :P

 20. prodan Răspunde

  HAHAHAHAAA deci am fo sigur că în sălaj ţi s-o întîmplat tărăşenia. Numa ăia-s aşa de-ai dracu, de stau cu trei-patru echipaje pe drumu Zalău – Cluj (sau invers).
  oricum, mersi că ai adus bani la bugetu de stat.

 21. dadatroll Răspunde

  Deci nu mam prins de poanta. In general bancu e cu politisti cares prosti asa ce e simplu sa iti dai seama unde se rade, dar asta nu lam inteles. Se rade la sfarsit sau dupa ce pui ps?

 22. supergrllulu Răspunde

  Exemplar, intr-adevar. Gresesti-platesti. :) M-a uns pe suflet cand ai pomenit de Salaj , desi …”politaii” sunt ai dracu’ rau!(cu semnul exclamarii)

 23. artistu Răspunde

  Deci io cred ca te-a ginit ca esti morosan si de aia nu si-a aratat „gherţoismul de posesor de pulan”. Ai sa vdm, poti sa ma contrazici? :d

 24. cozmin Răspunde

  pe mine m-a prin radarul cu 150 prin BAIA MARE.:)) S

 25. cozmin Răspunde

  :)) DAVAN UNDEVA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.