Chintesenţa zilei – cât de mare va fi piaţa blogurilor româneşti în 2013

Ieri m-am apucat să fac centralizatorul metodelor prin care poţi să faci bani din blogging şi să obţii alte beneficii. Lista este în curs de actualizare, căci tot primesc alte sugestii, pe care le completez în postare. Astăzi, la Chintesenţa zilei, vin cu o discuţie despre piaţa blogurilor româneşti în 2013. Zic discuţie pentru că îmi spun şi eu părerea, vă dau şi declaraţiile câtorva tovarăşi care ştiu cât este ceasul pe zona asta (din păcate mulţi nu s-au încumetat să spună nimic, ceea ce pentru mine este trist din extrem de multe puncte de vedere…) şi, fireşte, vă invit să vă spuneţi şi voi părerea.

Pentru început să vedem ce înseamnă blogosfera în România în acest moment. Zelist ne spune că, în 2012, 25.531 bloggeri au publicat cel puţin un post, iar 4.122 au avut o activitate constantă (minim 3 posturi pe lună în cel puţin 9 luni). Menţionez că toate aceste date trebuie puse în context ca să fie înţelese corespunzător. Iar acest context, din punctul meu de vedere, înseamnă că, deşi per total numărul blogurilor este în scădere, creşte calitatea acelor bloguri care au luat-o pe drumul profesionalizării şi al nişării şi care, din fericire, sunt din ce în ce mai multe. Voi reveni asupra subiectului într-o postare separată, căci este mult de scris.

Pe partea financiară, excelentul raport anual pe care refresh.ro îl face despre starea blogosferei (să-ţi trăiască năravul, Costine :D) ne spune că bloggerii intervievaţi (foarte important acest aspect, adică vorbim doar de cei care au completat chestionarul, relevant, absolut, dar nu exhaustiv) au declarat un total de aproape 620.000 euro obţinuţi în 2011 din blogging. Aşteptăm cu interes raportul pe 2012, care – pun pariu – va arăta o creştere înspre 1 milion de euro (estimarea mea personală, desigur).

Faţă de această cifră – care este singura disponibilă ca rezultat al unui studiu, deci un reper foarte important – ar mai fi de adăugat, în opinia mea, cel puţin două chestiuni: alte beneficii obţinute din blogging şi long tailul. Să le detaliez un pic.

Alte beneficii obţinute din blogging. Mă refer aici la produse, servicii, invitaţii la evenimente etc., care, în esenţă, tot bani înseamnă, doar că nu lichizi, ca să zic aşa. Este greu de cuantificat această – hai să îi spunem aşa – piaţă, dar din extrem de multele discuţii pe care le-am avut cu bloggerii din ţară (şi am umblat în ultimii doi ani, fraţilor, am umblat la greu…) aceste beneficii sunt de multe ori mai mari (cuantificate financiar) decât banii propriu-zişi. Mi-e greu să estimez cam cât înseamnă asta, dar mă hazardez să spun că ar fi undeva pe la 300.000 de euro. E doar un gut feeling, dacă vreţi. Şi vă rog să luaţi ca atare ce vă spun.

Long tail. Mă refer aici la foarte mulţi bloggeri care sunt below the radar, din foarte multe motive, pe care nu le discutăm aici. Şi care fac bani sau obţin beneficii din blogging, unii chiar la modul serios. Mă întâlnesc de multe ori când merg prin ţară cu câte un blogger, despre care nu auzisem nimic până atunci, care îmi spune că în ultimele 3 luni a făcut câteva sute de euro din bloggging, folosind unul sau mai multe din sistemele pe care le-am prezentat aici. Sau alţii care îmi spun că blogul lor personal pe .ro este doar pentru branding, căci au proiecte pe .com (bloguri de nişă, de obicei, gen muzică, booking sau – ar fi culmea să nu o spunem şi pe asta – porn) şi fac bani frumoşi din ele. Este mult de discutat şi la acest aspect, dar mă opresc aici, ca să nu o lungesc prea tare.

Aşă că, în lumina celor spuse mai sus, cum ar veni, personal cred că în 2012 blogosfera din România e pe undeva la 1 milion de euro şi că în 2013 o să mergem undeva înspre 1,2 milioane de euro. Este o părere personală, fireşte. Aşa trebuie să o luaţi. Aşa, comparativ, vă spun doar că în 2012 filmele româneşti au făcut sub 1 milion de euro, dar într-o creştere masivă faţă de 2011.

Acum dau cuvântul invitaţilor mei, care mi-au făcut onoarea să îmi răsundă, motiv pentru care le mulţumesc şi pe această cale. Veţi vedea că părerile sunt împărţite, iar asta mă bucură. Pentru că ne obligă să încercăm să înţelegem mai mult despre ce se întâmplă în blogosfera noastră şi să încercăm să găsim nişte modalităţi de monitorizare financiară corespunzătoare.

Alexandru Negrea

Mi-e greu să fac o estimare a întregii blogosfere din Ro, dar cred că top 20 de bloggeri au încasat anul trecut, doar din campaniile pe bloguri, în jur de 250.000 – 300.000 Euro. Cât despre întrebarea ta, cu siguranţă există o piaţă de publicitate pe bloguri în România. E o piaţă mică, campaniile tradiţionale nu sunt atât de apreciate de cititorii de bloguri, dar ne adaptăm încet. Sunt şi nişte probleme în această piaţă mică, uneori cu strategile de campanie, alteori cu măsurătorile, dar, cum spuneam şi mai sus, e un mediu de comunicare şi poate fi folosit cu succes oricând.

Manafu

Consider ca blogurile sunt inca o nisa pentru ca, pe de o parte, nu au fost folosite inca la adevaratul lor potential si, pe de alta parte, inca nu avem nise foarte puternice (a se citi o relatie deja dezvoltata intre blogurile specializate si advertiseri). Insa 2013 are mari sanse sa fie (si) anul blogging-ului, existand nise care cresc destul de bine (tech, travel, food, beauty) si altele care se lansa inca asteptate (cars, business, marketing). Stiu deja o serie de companii interesate sa dezvolte o relatie cu bloggerii si sa creasca impreuna in online si offline. Am avut un an de „pauza” deja, ar trebui sa ne intoarcem la creativitatea din 2011, pe care am vazut-o in blogosfera.

Apreciez ca piata de promovare pe bloguri a scazut cu pana la 20% in 2012 fata de 2011, cand am estimat ca s-au cheltuit in jur de 500.000 de euro.

Doru Panaitescu

Banii, produsele sau foloasele materiale (bartere/cazari/inchirieri masini/device-uri/hosting/travel) care ajung direct la primii 250 de bloggeri (care probabil fac 95% din bani) din blogging (nu adsense si alte chestii) la care se adauga rulajele regiilor de blogvertising scazand suprapunerile – estimez pe undeva pe aproape de milionul de euro in 2012.

Blogvertisingul este o piata destul de evoluata in comparatie cu alte tari vecine si prietene. Exista blogosfere specializate (mai ales pe gourmet, travel, foto), dar se cheltuie multi bani si pentru telecom, auto, food si cosmetice/ingrijire.

Bobby Voicu

Din ce mai stiu eu din piata, piata de publicitate (de orice fel) pe bloguri e undeva la 500-600K de euro. Din pacate eu am fost mai putin activ in 2012, asa ca e posibil ca estimarea mea sa fie destul de departe de realitate.

Bine, daca luam in calcul si produsele primite, chiar si masinile testate – potentialele cheltuieli ale companiilor cu ele, e posibil sa fie chiar mai mult, sa se ajunga aproape de 750-800K de euro.

Cat despre piata sau nisa, blogurile sunt o nisa in acest moment. Si ca valoare, si ca interes. Da, multa lume citeste bloguri, dar putini stiu ca asta citesc (majoritatea celor pe care i-am intrebat, care nu sunt din industrie, citesc „pe un site”). Cred ca este o nisa destul de influenta (mai ales prin impactul pe care cei care scriu il au si in retelele sociale, pentru ca nu stiu blogger activ care sa nu fie destul de prezent si pe Facebook, macar), dar totusi o nisa.

Cristiana AndreiRogalski Grigoriu

Pentru că e vremea socotelilor pe anul trecut şi a planurilor pe anul acesta, atunci când m-a rugat Cristi să arunc o privire asupra blogosferei din 2012, mi-am adus aminte de jocurile mele de şah cu tata. Să vă spun de ce: după câte mi se pare mie, blogosfera din România a fost parcă un joc de şah prelungit în ultimii ani. Fără o strategie foarte isteaţă care sa combine cele mai bune tehnici de a muta şi folosi toate piesele din joc, cu rolurile lor diverse, pentru a înainta pe tabla de şah, şansele de câştig sunt minime şi depind complet de aşa zisul “noroc chior”.

Tot aşa se întâmplă şi în campaniile pe bloguri: strategiile “câştigătoare” stabilesc cât se poate de bine cum, cât, când şi unde să folosească diverse tipuri de bloguri, nişate şi generalist, pentru a câştiga. Cred că în 2012 blogurile de nişă, considerate până nu demult pioni, au devenit piese importante şi pot fi chiar “regina sau regele” unei campanii, în funcţie de obiectivele stabilite. Aşadar, cum nu cred în norocul “chior” ci mai degrabă în cel pe care ţi-l faci cu mâna ta, aş spune ca planurile de comunicare care includ doar bloguri generaliste ar trebui neapărat revizuite şi extinse către blogurile de nişă şi planificate isteţ.

Mă intreba Cristi dacă blogurile sunt o piaţă în România, ei bine, da eu cred că sunt, o piaţă mică, dar cu potenţial, ca un jucător junior isteţ, pasionat şi consecvent de şah. Dacă ar fi să estimez o sumă aproximativă în piaţa blogurilor din România în 2012, cu o marja de eroare considerabilă pentru că, aşa cum ştiţi o evidenţă clară nu există pe niciunde, aş zice că este undeva între 800.000 EUR şi 1 milion EUR. Includ aici atât campaniile sponsorizate de branduri cât şi costurile “de culise” ale acestor campanii, pregătirile, costurile de promovare ale articolelor pe bloguri şi resursele materiale implicate.

Acum văd că astăzi Alex a publicat şi el ceva pe tema asta, aşa că îmi fac datoria de onoare să vă dau şi punctul lui de vedere :)

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

22 thoughts on “Chintesenţa zilei – cât de mare va fi piaţa blogurilor româneşti în 2013”

  1. Foarte interesant articolul ! Sincer sa fiu , nu ma asteptam la astfel de sume .. zic eu colosale . Sa speram ca o sa trecem de 1.2 mil E anul asta .. ” Sa fie bine , ca sa nu fie rau ” :)

  2. La Social Media Snow Camp Bogdana a zis foarte bine, e timpul sa ne uitam la piata de publicitate, piata mare si nu spre cele 0.000000% procente care merg catre „nice to have” – Media sau altele.

  3. Daca e sa facem un calcul matematic simplu bazat pe cele de mai sus, avem 1m EUR impartit la 250 de bloggeri, din care rezulta usor peste 330 EUR/luna. Asta e media – care stim cu totii ca este absurda: doar un procent mic din cei 250 castiga constant peste 300 EUR/luna din blogging.

    Seems legit, nu zic nu, sumele sunt decente. Dar recomand un pic de cumpatare cand vorbim de cifre: acel milion este valoarea pietei si nicidecum suma ramasa la bloggerilor, cu care platesc (ca e la moda) chiria, papa si benzina.

  4. Eu consider ca cei mai multi bani i-au incasat primii 50 de bloggeri, ce a mai ramas s-a impartit la restul. Toti incercam sa acoperim o nisa,insa unele deja sunt suprasaturate, si chiar daca nu toate au material de calitatea avand in vedere vechimea rezista pe piata si iau banii de la ceilalti. Am fi ipocriti sa nu recunoastem ca se pot face bani din blogging, insa cei mai multi ii faceti voi, cei vechi si cu ceva imagine creata in decursul anilor. Restul incercam sa invatam de la voi, crestem pe parcurs, dar nu rezistam cu totii pana sa ajunem la fel ca voi.

  5. eu cred ca ar putea fi loc pentru toti. Numai vointa de munca sa fie.Ca greii or sa ia cel mai mult , asta e. E recompensa muncii de ani si ani sau oportunitatea. Cert e ca oricine munceste poate face ceva. Depinde si fiecare cu cat se multumeste.

  6. Deci tu zici că piața va crește în 2013? Asta în condițiile în care economia reintră în recesiune și numărul de bloguri scade (cum am aflat acum câteva zile)? Ceva nu iese la calcul… Ce?

    1. Criza a ajutat bloggingul. Pentru ca in conditiile unui buget de promovare redus, companiile si agentiile au fost nevoite sa gaseasca modalitati de promovare cu ROI bun. Si au gasit, printre altele, si blogurile. Si se va merge pe linia asta, cu bugete chiar mai mari.
      Am spus si in text ca nu am nici o problema cu scaderea numarului total de bloguri, caci pe mine ma intereseaza mai tare sa creasca calitativ si sa se profesionalizeze cele care raman. Sau, ma rog, cat mai multe din ele.

    1. Interesante cifrele si cred ca asa si este tendinta. Mai putine bloguri, dar mai active. A trecut boom-ul deschid blog si incep sa cada bani din cer. Chestia cu inactivitatea blogosferica am observat-o si la mine in blog-roll si am inceput s-o penalizez, iar update-urile de PageRank au penalizat-o de mult. Observ ca ZeList face diferenta 4122/25531 activ/inactiv, insa criteriul asta nu se observa si in clasamentul ZeList. Zic si eu :)

  7. Lasă că mai creşte blogosfera. O să le ţin bloggeriţelor câteva workshop-uri legate de SEO, freelancing şi online work. Şi sper tare mult ca undeva în câteva luni să văd aplicate măcar 50% din ideile şi sugestiile pe care am să le ofer. Poate într-un an se mai schimbă cifrele astea. :)

  8. Pingback: BLOGURI: Articole pe care le recomand - 17 ianuarie 2013

  9. Cu siguranta va fi mai mare decat in 2013!
    Si foarte important este ca, concurenta fiind foarte mare, tendinta este de crestere a calitatii blog-urilor, ceea ce nu este rau deloc! :)
    Toate cele bune!

  10. Lorand, pe ce piata din lumea asta ai vazut tu oameni castigand media pe luna?

    Unii iau cat nu merita, altii scriu bine si degeaba. Asta e legea junglei. mananci sau esti mancat. Egalitate, dar nu pentru catei. Stiu oameni care au luat bine de tot pentru un singur articol. Poate nemeritat, dar… muncit :)

  11. Pingback: Recomandarile saptamanii din blogosfera | M A N A F U *

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.