06.12.2016

– Nu mai strica whiskyul cu apă măăăăăh! – Bine că eşti tu şmmecher…

Află cum poți să câștigi o Dacia Duster Laureate și alte zeci de premii.

Cred că tărie că unele din cele mai distructive chestii cu care lucrăm noi în viaţa de zi cu zi sunt clişeele, stereotipurile care au la bază faza cu „ştie toată lumea că e aşa„. Pentru că, vedeţi voi, „toată lumea” asta, la care de imens de multe ori apelăm ca la o autoritate irefutabilă şi ineluctibilă este, de fapt, nimeni. Este, dacă vreţi, acel ceva nevăzut, neauzit, nedovedit – dar, desigur, absolut evident – la care apelăm atunci când suntem somaţi să ne bazăm spusele pe nişte dovezi. Şi cum faza cu dovezile e grea rău de tot, o băgăm pe asta cu „ştie toată lumea” şi gata, ne-a scos ca băieţii. Iar tonul – duaaaaamneeee, tonu… – pe care o spunem este de o caracghioşenie decisivă. Ştiţi voi, imperial gen, sentinţă gen. Nu ştiu dacă aţi observat dar duritatea cu care plasăm clişeul ăsta mizerabil „ştie toată lumea că e aşa” este de câteva ori mai hotărâtă, ca să zic aşa, decât moliciunea cu care spunem că „1 + 1 = 2”, un adevăr demonstrat şi răsdemonstrat.

Vă spun toate acestea pentru că nu am vrut să vă spun direct în buză că şi eu am folosit şi flosesc clişee de astea. Mă înţelegeţi, mă respect prea mult şi mi-e greu să mă fac de telecomandă singur :)) Dar, din când în când, trebuie să recunoşti că eşti mistreţ, vorba aia. Căci face bine la tenul 2.o şi, mai ales, la coraconul propriu şi personal.

Presupun că ştiţi toţi că faci o adevărată crimă atunci când pui un pic de apă într-un pahar de whisky. Strici băutura, măh omule, ce dracu??? Eşti de la ţară sau cum? Aşa ceva… Da, bine, desigur, bine că sunteţi voi deştepţi. Căci, fireşte, a pune un pic de apă în whisky nu numai că nu strică băutura, dar îi şi potenţează teribil aromele. Să vă explic.

Faceţi un experiment. Puneţi whisky în 3 pahare, cantităţi egale. În primul pahar puneţi gheaţă, al doilea îl lăsaţi aşa sec, iar în al treilea (chiar înainte de a-l gusta) puneţi o cantitate de apă egală cu jumătatea cantităţii de whisky. Şi apoi comparaţi aromele şi gustul. Pe mine m-a dat pe spate buchetul de arome declanşat de picăturile alea de apă. Drept pentru care declar oficial şi irecuzabil că de acum înainte aceasta va fi modalitatea predilectă (uuuu, ce cuvânt am intromisionat aici :D) în care mă voi delecta cu un pahar de whisky.

Eu am făcut acest exeperiment sub atenta îndrumare a mentorilor de la Johnny Walker, sub coordonarea extrem de simpaticului Andrei Gusidi. Nişte tipi extremi de simpatici pe care poţi să îi asculţi ore în şir vorbind despre această licoare şi despre extrem de captivanta istorie a creşterii brandului. Vă recomand la modul cel mai serios să vă înscrieţi pe pagina lor de facebook (tocmai ce v-am dat linkul mai sus) pentru a-i chema pe băieţi să vă explice ce şi cum. Căci, v-aţi prins, exact asta fac perioada asta, vin la tine acasă şi baga instrucţie în tine pe tema asta. Şi, trust me, aveţi enorm de învăţat. Apropo, mi se pare o idee foarte bună pentru un fel de team building ad-hoc chiar la birou. Să nu ziceţi că nu v-am zis :D

PS Ştiaţi că bulina aia cu anul de pe sticlele de whisky reprezintă cel mai tânăr tip de whisky amestecat în blendul final şi nu vechimea propriu zisă a lichidului din sticlă?

[nggallery id=50]

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

Recomandările zilei din blogosferă – 16.11.2012

Ia să văd câţi dintre voi aşteptaţi să vină Hobbitul în zonă

11 comentarii

  1. vineri, 16 noiembrie 2012, 09:12

    Singurele bauturi la care nu merge cu apa este vinul si votca. La whisky se rocamanda 2-3 cuburi de gheata. Bine ca stiu fetele mai bine ca voi. ))

    Thumb up 0 Thumb down 0

    Răspunde
    • vineri, 16 noiembrie 2012, 09:32

      Colega, cu gheata am baut dinainte de a ma naste sau ceva de genul :)) Eu ziceam de faza cu apa. Pe care nu o incercasem si despre care credeam ca nu e ok. Nu cred ca tu o stiai, chiar nu cred :D

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Răspunde
      • Corson
        vineri, 16 noiembrie 2012, 14:16

        De unde sa stie? Din filme americane cu mafioti sau reclame la Metaxa cu cuburi de gheata? Pai femeile sint in stare sa puna gheata si-n coniac.

        Damele* au o singura pretentie de la beutura. Sa fie dulce, frumos colorata si cu umbreluta in pahar, sau macar pai. Mai putin busuioaca de Bohotin, pe care o beau cu cola.

        Nu Florinele sint problema. Drama e cind ceri un whisky la resturant si ti-l aduce fecioru cu cuburi de gheata, desi i-a spus CLAR ca-l vrei fara cind ai dat comanda.

        * dama, dame, s.n. Persoana care bea vinul rosu cu Coca Cola si bauturile spirtoase cu cuburi de gheata (eventual felii de lamiie).
        Sursa: Dictionarul Urban de Neologisme la Sate.

        Thumb up 0 Thumb down 0

        Răspunde
  2. vineri, 16 noiembrie 2012, 09:16

    Bine ca te facusi tu expert in whiskey, ca eu tot bere beau ;)

    Thumb up 0 Thumb down 0

    Răspunde
    • vineri, 16 noiembrie 2012, 09:33

      Pai ce, mah, crezi ca a fost ceva epifanie? Sunt bun, e adevarat, dar nici chiar asa, sa fiu expert dupa juma de ora de vorbit cu expertii :))

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Răspunde
  3. vineri, 16 noiembrie 2012, 10:49

    La whiskey cu apă nu am probleme, că doar se bea „whiskey on the rocks” cu mult înainte să mă nasc eu. Ba chiar merge foarte bine, că doar şi apa aia are rolul ei.
    Am probleme la whiskey cu Red Bull, aia mi se pare ţărănia maximă, ca şi un cocktail numai bun să te trimită în paradis dacă ţi-e inima mai slabă. În sfârşit, şi chestia aia ţine de gusturi, mie mi s-a părut întotdeauna o porcărie.
    Acum este de văzut ce mai rămâne din Walker-ul ăla după ce-i adaugi apa :))

    Thumb up 0 Thumb down 0

    Răspunde
    • vineri, 16 noiembrie 2012, 11:41

      Nici eu nu sunt fan de amestecaturi de astea cu Red Bull si alte alea. Cred ca ar trebui baute separat, sa stii care cum este :D
      Iti recomand faza cu apa. Eu sunt fan. De cateva zile :))

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Răspunde
  4. vineri, 16 noiembrie 2012, 15:47

    Incearca si a patra varianta …Dupa ce testezi toate cele trei variante, pune o cantitate normala de whisky in pahar si apoi adauga inca odata aceeasi cantitate de whisky si sa vezi atunci ce potentator de arome vei descoperi :)

    Thumb up 0 Thumb down 0

    Răspunde
  5. vineri, 16 noiembrie 2012, 15:51

    Eu servesc intotdeauna cu o deosebita placere Whisky cu apa minerala rece.
    Dar minerala :)

    Thumb up 0 Thumb down 0

    Răspunde
    • luni, 19 noiembrie 2012, 09:54

      Hmmm… o sa incerc si eu sa vad cum e. Dar daca nu imi place pe tine te tin de vinovat, da? :))

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *