11.12.2016

Cât de nesănătoasă este mâncarea sănătoasă?

Află cum poți să câștigi o Dacia Duster Laureate și alte zeci de premii.

De fiecare dată când ma ia prin învăluire un auto-propus avocat al mâncării sănătoase, care să mă convingă de faptul că io mănânc numai prostii şi că el ştie ce trebuie io să mănânc, fac o grimasă şi execut o prea-măiastră punere la punct a personajului, uneori mai dur, alteori mai zâmbitor (în funcţie de cât este de „apostolic” personajul), dar mereu decisiv. Căci discuţia se încheie. A nu se înţelege prin asta că nu am grijă de sănătatea mea, că nu vreau să mănânc sănătos şi alte de astea. Să se înţeleagă doar că nu mă pasionează de nici o culoare oamenii care s-au decis peste noapte că sunt nutriţionişti şi care şi-au lipit de semeţul piept o astfel de legitimaţie după ce au citit vreo 4 chestii pe net şi vreo 5 articole din ceva reviste glossy. Îmi asum aroganţa să spun că aşa nutriţionist pot să fiu şi eu, no problemos, amigos.

Îi auzi cum îţi spun că trebuie să mănânci fructe şi legume. Fără să aibă habar că există fructe şi există legume mizerabile, pline de nitraţi şi alte căcăţişuri de astea, pe lângă care o bucată de vreo 250 de grame de slănină este apă plată cu lămâie. Îi auzi spunând să nu mai cumpăram din comerţ nimic, ci să încercăm să luăm de la ţărani. Fără să aibă habar că modul în care unii ţărani îşi cultivă plantele şi animalele este îngrozitor (aţi văzut ţărani aruncând cu paharul ceva substanţa peste, să zicem, roşii? Nu vreţi să ştiţi ce era în paharul ăla, chiar nu vreţi să ştiţi….). Îi auzi cum îţi spun că a mânca sănătos este foarte uşor şi la îndemâna oricui. Fără să aibă habar că ei, de fapt, nu mânăncă sănătos, ci doar altfel, mai trendy, decât ceilalţi. În fine, gata cu subiectul ăsta, că nu mai are rost să o lungim. Nu îmi plac astfel de oameni şi punct.

Asta cu mâncarea sănătoasă e mai tricky. Faptul că tu nu te duci să mănânci la fast food (căci e foarte nesănătoasă mâncarea de acolo, fireşte), dar nu ai nici o problemă să cumperi parizer şi să îţi faci un sandwich cu o felioacă de parizer şi cu 3 bucăţi de roşii (luate din piaţă, de la ţărani, fireşte) din care picură nitraţii, zău dacă mă impresionează decisiv. Eu unul prefer să ascult specialiştii când vine vorba despre mâncare sănătoasă. Specialiştii ăia adevăraţi, cu şcoală, nu absolvenţi de google.

Bun, acestea fiind spuse, hai să ne uităm un  pic împreună pe un foarte interesant studiu pus la dispoziţie de Unilever Food Solutions şi realizat de IMAS în martie 2012. Şi să discutăm pe marginea celor câteva concluzii pe care vi le dau mai jos. Cu rugămintea să nu îmi veniţi cu argumente gen „aşa ştiu io” fără să daţi sursă sau cât de cât ceva valabil. Nu de alta, dar procedând aşa vă faceţi de telecomandă singuri, zău. Când citiţi rândurile de mai jos să vă gândiţi şi că, în conformitate cu statisticile Organizaţie Mondiale a Sănătăţii, în 2008, 51% dintre adulţii români erau supraponderali, iar 19,1 % obezi.

• 78% dintre bucureşteni spun că mâncarea sănătoasă are un preţ mare. Spus mai aşa de la peluză, e mai ieftin să găteşti o ceafă de porc decât să îţi faci o salată cu multe legume. Şi comparaţiile de genul acesta se pot face între multe produse.

• Mai mult de jumătate din persoanele chestionate consideră că mâncarea sănătoasă nu este suficient de săţioasă. Aici poate ar trebuie menţionat faptul că obiceiul alimentar la români este să bagi în tine până simţi că explodezi, când, de fapt, ar trebui mers pe varianta lui „lasă un pic de foame să mai rămână colea în gârgălotă”

• 63% dintre persoanele intervievate la nivel local spun că opţiunile sănătoase puse la dispoziţia lor de către restaurante nu par gustoase. Aici mi se pare că lumea zice de meniurile foarte prost făcute, la majoritatea restaurantelor, care zic „salata” şi gata, fără să insiste un pic asupra ingredientelor, care fac, totuşi, diferenţa.

• 87% dintre cei care iau masa în oraş în mod regulat şi-ar dori să aibă la dispoziţie mai multe opţiuni sănătoase în meniuri. Ok, dar câţi din cei 87% ar şi plăti pentru astfel de opţiuni? Căci una este să vrei să le ai în meniu şi alta este să le comanzi, nu să optezi pentru eterna ceafă de porc cu cartofi prăjiţi şi salată de murături.

• Atunci când iau masa în oraş, 50% dintre femei aleg să se răsfeţe cu mâncare nesănătoasă, în timp ce numai 36% dintre bărbaţi recunosc că fac acest lucru. No comment…

• Întrebaţi ce ar trebui să conţină o masă sănătoasă, respondenţii de sex feminin au menţionat printre altele conţinutul scăzut de carbohidraţi şi cantitatea de legume, în timp ce majoritatea bărbaţilor a numit ca importantă metoda de preparare (la grătar sau la abur).

Hai să vorbim un pic despre schimbările în meniu. Şi vă dau doar două estimări, realizate de cei de la Unilever Food Solutions, care zic, pornind de la afirmaţia Mariei Gavrilescu, Channel Marketing leader, cum că „obezitatea este deja considerată o epidemie„:
• Dacă jumătate din populaţia Bucureştiului ar consuma timp de 1 an, cartofi copţi în loc de cartofi prăjiţi, cantitatea de grăsime care ar fi evitată depăşeşte 1,5 tone.
• Dacă în loc de pulpă de pui prăjită, bucureştenii ar cosuma, timp de un an, pulpă de pui pregătită la abur, sau fiartă, s-ar evita consumul a 1270 tone de grăsime. Adică o cantitate mai mare decât tot bazaltul folosit la construcţia Casei Poporului.

Vă las cu câteva recomandări privind schimbările de meniu. Şi cu îndemnul să vă gândiţi la ce înţelegeţi voi prin mâncarea sănătoasă şi ce înseamnă în realitate, adică aplicat în farfurie, conceptul ăsta.

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

Advertorial pe blog contra servicii. Pro sau contra?

Viaţa cu HIV

8 comentarii

  1. luni, 27 august 2012, 10:56

    Studiu foarte interesant…Mancam nesanatos, asta o stim si fara sa ne spuna altii :)

    Thumb up 0 Thumb down 0

    Răspunde
  2. luni, 27 august 2012, 11:01

    Eu ma bucur ca de cateva luni reusesc sa ma feresc de fast-food si bauturi racoritoare. Este un inceput bun; a fost mult pana am reusit sa trec de prima luna. Dar nu este usor sa mananci sanatos: lipsa de timp, lipsa de informatii, tentatia aflata la tot pasul a fas-foodurilor, etc.
    Cel putin putem incerca si putem limita consumul de produse nesanatoase. N-avem decat de castigat.

    Thumb up 0 Thumb down 0

    Răspunde
    • Horia Stoica
      luni, 27 august 2012, 11:49

      faza cu lipsa de informatii, de acord! sambata am facut cumparaturi, si am vrut sa-i iau fetitei niste cereale. citesc pe alea ” de firma”, pe amandoua firmele mari de cereale era o lista detaliata, lunga cat China. Pe alea de firma romaneasca sau firma supermarketului, scria doar „arome, agenti de nu stiu ce, aditivi”… Deci alea de „firma” sunt nesanatoase si alea de „nefirma” sunt mai sanatoase doar fiindca nu imi dau lista detaliata de „e”-uri?

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Răspunde
  3. Horia Stoica
    luni, 27 august 2012, 11:39

    In principiu sunt de acord; am doar o problema cu relevanta datelor.
    Chiar am citit cica la Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj s-ar fi facut un studiu care zice ca 75% din romani sunt supraponderali si 50% obezi…
    Pe caz concret, pe vremea cand faceam sport, aveam 90kg pentru 1.80m. Asta conform Indicelui de masa corporala ma face OBEZ!!! Pe vremea aia aveam 10% masa grasa… Acum conform IMC sunt supraponderal, daca iau formulele de masa grasa sunt chiar foarte normal… Intrebarile mele catre cei care au facut studiul sunt:

    1. S-au bazat doar pe IMC? (care e foarte mincinos)
    2. Au luat in considerare starea de miscare/sedentarism a fiecarei persoane?
    3. Se tine cont de evolutia sociala? In vremea de azi consumam (ardem) mult mai mult decat acum cateva zeci de ani cand au fost create formulele astea de calcul. Le-a actualizat cineva?
    4. Ce relevanta are povestea cu restaurantele? Nu cred ca romanii mananca zi de zi la restaurant, sa dam vina pe ele ca suntem grasalai. A, sunt unii precum agentii comerciali care baga shaorma si hamburgeri, ok, dar romanul de rand nu stiu daca iese in medie mai mult de doua ori pe luna la un restaurant adevarat. Si aici vorbesc de 18M oameni!!!

    Din punctul de vedere al mancarii, 100% de acord. Trebuie schimbate in bine unele obiceiuri si mai ales unele noi obiceiuri.

    Thumb up 0 Thumb down 0

    Răspunde
  4. luni, 27 august 2012, 13:38

    Lumea este speriata ! Niste baieti destepti profita de aceasta „sperietura” si salta preturile cat se poate. Lumea e influentabila. Niste baieti destepti profita de aceasta stare „mioritica” si umfla preturile cat incape. Sunt multe chestii trendy care sunt in voga … uitam de traditii, de cele vazute la mama acasa, si ne modernizam pe zi ce trece, spre bucuria si indestularea multora „destepti”.
    Astia care sunt obezi (nu discutam despre obezitate ca stare secundara unor dereglari hormonale) sunt lenesi cat incape. Si baga in ei cat incape. Cat de greu este ca, daca stai la bloc, sa urci si sa cobori sase etaje pe scari ? Sau daca nu stai la bloc, sa cobori cu o statie mai devreme, si sa mergi pe jos … sau sa mergi pe jos sa iti cumperi paine (aia integrala) sau sa cumperi lapte )ala degresat), nu sa iti indesi imediat fundul in masina proprie … sau sa nu fii ghertoi si sa urci cu 4X4 pan’ la crucea Caraimanului ci numai pana-n Busteni si apoi sa o iei la pas … si asa mai departe. Obiceiurile alimentare nu sunt singura problema, problema sunt si celelalte obiceiuri.
    Si mai ales trebuie sa intelegi cum iti „functioneaza” organismul … sa nu cazi in „pacatul” de a crede ca regulile sunt general valabile, ca sunt „standarde” dupa care TREBUIE sa traiesti. Nu discut de regula „nu mai baga in tine atatea gunoaie ca te-ai facut cat casa !” – asta este general valabila !

    Thumb up 0 Thumb down 0

    Răspunde
  5. luni, 27 august 2012, 13:50

    fascinant, nici nu stiam pana acum sa nu folosesc lapte de cocos sau crema de cocos! RULES! de acum stiu, de fiecare data, in fiecare zi din restul vietii mele, cand ma pregatesc sa folosesc crema de cocos o sa folosesc lapte slab! Multumesc! Presimt ca viata mea se va schimba intr-un ritm extraordinar datorita acestei descoperiri, am sa le spun si prietenilor mei, si vecinilor lelea Veta si lu nea Ghita sa nu mai foloseasca lapte de cocos in vecii vecilor vietii lor. Serios, cum o sa vad unu cu crema de cocos in mana ii dau peste cap! Dictatura laptelui slab de cocos incepe astazi!

    Thumb up 0 Thumb down 0

    Răspunde
  6. luni, 27 august 2012, 22:49

    Ma bucur sa vad asa de multe persoane interesante despre o alimentatie sanatoasa. Pb este ca nu ajunge doar sa spunem NU unei mese la fast-food.
    Cea mai mare greseala este ca nu stim sa ne informam despre acele alimente care inradevar au o mare valoare pt organism.
    Multi dintre noi am invatat din auzite asa zise lucruri bune, darcare nu prea dau rezultate.
    Un exemplu : stim toti ce bine este sa consumam morcovi, dar nu stim prea multe despre catina.

    Thumb up 0 Thumb down 0

    Răspunde
  7. marți, 18 septembrie 2012, 18:01

    Eram in vacanta cand ai scris articolul si ma rasfatam cu produse grecesti (sanatoase). Cum sanatatea si nutritia sunt doua dintre subiectele top 10 abordate pe blogul meu, ma bucur sa vad cum ai pus problema. Si ca sa vezi ca (virgula :) chiar ma intereseaza blogosfera nutritiva, dau de veste ca m-am specializat ca tehnician nutritionist: http://danielbotea.blogspot.ro/2012/09/nutritie-tehnica-si-blogosferica.html

    Thumb up 0 Thumb down 0

    Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *